tiistai 28. elokuuta 2007

Palkkalupausten pitäminen

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen myöntää uusimmassa STTK-lehdessä (5/2007), että palkkalupausten pitäminen ei ole helppoa. Samaisessa lehdessä hän toteaa myös
– Olemme ensimmäinen hallitus Suomessa, joka haluaa toimia kunnallisella sektorilla sellaisten koulutettujen alojen hyväksi, joissa palkka ei vastaa työn vaativuutta. Toimittajan kysyessä mitkä liitot ovat pääsemässä apajille, Katainen toteaa - Tähän palataan myöhemmin. Piikki ei tietenkään ole auki. Valtiolla ei ole mahdollisuuksia mihin tahansa.
Kuntasektorin neuvotteluista tulee varmasti mielenkiintoiset, mikäli valtiovarainministeri aikoo jatkossakin olla yhtä salaileva. On varmasti helppoa käydä neuvotteluja, tietämättä lisäpotin summaa ja mille aloille se on kohdistettu.

Jos mietitään tarkemmin lausetta - Olemme ensimmäinen hallitus Suomessa, joka haluaa toimia kunnallisella sektorilla sellaisten koulutettujen alojen hyväksi, joissa palkka ei vastaa työn vaativuutta. Pikaisella päättelyllä rahaa tulevat saamaan ainakin hoiva- ja hoitoalan väki, lastentarhan väki, opettajat. Tietenkin Kataisen mielestä heistä osa voi saada jo työn vaativuuden mukaista palkkaa.

STTK-lehdessä todetaan myös metallin ja kemian tuntuvien palkankorotusten kasvattavan entisestään palkkakuilua kuntasektoriin nähden, ja näinhän se myös on. Esimerkiksi metallimiehen palkka olisi nyt 2300 euroa ja kahdeksan prosentin korotuksen jälkeen palkka on jo 2484 euroa. Palkka nousee 184 euroa. Hoitoalalla työskentelevä tienaa 1500 euroa. Mikäli hän saisi euromääräisesti samansuuruisen korotuksen, tulisi prosentin olla yli kaksitoista. En usko että onnistuu kunnallisella sektorilla, vaikka apua tulisi valtioltakin.

Ei kommentteja: