perjantai 20. maaliskuuta 2009

Nyt on mahdollista rakentaa silta yli taantuman ja turvata kuntapalvelut

SDP:ltä kattava ohjelma esitys kuntapalveluiden turvaamiseksi.

Kuntien verotulot supistuvat, talouskriisi pahenee päiväpäivältä ja kunnat roikkuvat löysässä hirressä. SDP esittää kattavaa ohjelmaa, jossa verotuksen, valtionosuuksien sekä elvytyksen keinoin parannetaan kuntien edellytyksiä järjestää hyvinvointipalvelut.

Uutena keinona SDP ehdottaa kunnille osuutta henkilöiden pääomaverotuloista kolmivuotisena uudistuksena. Viime vuosina pääomatulot ovat kasvaneet voimakkaasti. Verotulot ovat menneet kokonaisuudessaan valtiolle, vaikkakin kuntapalveluiden tarve on kasvanut. Valtionlainoja on lyhennetty verotuloilla, samalla kuntien nostaessa lainaa hyvien kuntapalveluiden takaamiseksi.

SDP esittää ohjelmassaan jäteveron laajentamista koskemaan myös yksityisiä kaatopaikkoja ja että tuotto tuloutettaisiin kokonaisuudessaan kunnille. Yhteisöverotulojen menetyksiä kompensoitaisiin nostamalla väliaikaisesti kolmeksi vuodeksi kuntien osuus 15 prosenttiin.

Valtion rahoitusosuutta on välttämätöntä lisätä, jottei taloustilanne johtaisi kuntien eriarvoistumiseen. SDP:n syksyllä julkaistussa vaihtoehtobudjetissakin otettiin kantaa valtionosuuksien kasvattamiseen 600 miljoonalla eurolla. Valtionosuuksia kasvatettaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon osalta 400 miljoonalla ja 200 miljoonaa menisi opetustoimen valtionosuuksiin. Viime vuosina kuntien vastuulle on lisätty useita velvoitteita, mutta rahaa näiden toteuttamiseen ei ole ohjattu.

Asiantuntijat puoltavat SDP:n käsitystä, että elvytys olisi järkevää ja tehokasta toteuttaa kuntien kautta. Lisäksi tällä järkevästi estettäisiin se, ettei taantuman maksumiehiksi ja -naisiksi joudu palveluiden käyttäjät eli lapsiperheet, vanhukset ja sairaat. Ratkaisu olisi näin ollen oikeudenmukainen. Hallituksen elvytys ohjelma toteutuu lähes yksinomaan veronkevennysten kautta, eikä kuntalaista palveluita huomioida.

Kuntien rakennusten peruskorjaukseen, asuntotuotantoon sekä infrastruktuuriin olisi järkevää investoida nyt, koska näin on joka tapauksessa jossain vaiheessa tehtävä. Kuntien talouden ollessa heikoilla investoinnit helposti sivutetaan.

SDP vaatii valtiolta sitoutumista kuntien taloustilanteen tervehdyttämiseen sekä kunnilta Paras -hankkeen toteuttamisen. Hallituksen tulee sitoutua kuntien taloustilanteen tervehdyttämiseen jo ensi tiistain kehysriihessä. Voimakkailla yhteisillä toimenpiteillä on mahdollista rakentaa silta yli taantuman ja turvata kuntapalvelut.

Ei kommentteja: