torstai 1. marraskuuta 2007

Vanhuspalveluihin tarvittaisiin selkeyttä ja subjektiivista oikeutta!

Vainon Timolta oli hyvä kirjoitus Uutispäivä Demarissa koskien vanhustenpalveluita. Olen itsekin sosiaalilautakunnan jäsenenä useasti ihmetellyt vanhusten heikkoa turvaa palveluiden osalta. Asia on juuri niin, kuten kirjoituksessa kerrotaan eli kaikki on vain lain määräämää suositusta ja kunnat itse päättävät kuinka paljon rahaa kyseisiin palveluihin varataan. Useasti juuri näistä vanhustenpalveluista säästetään ja rahaa varataan aivan liian vähän verrattuna tarpeeseen. Kunnan säästöistä kärsivätkin yleensä ne ihmiset jotka niitä eniten tarvitsisivat.

Tähän epäoikeudenmukaisuuteen ei ole mielestäni kuin yksi ratkaisu. Osa vanhustenpalveluista tulisi muuttaa subjektiiviseksi oikeudeksi. Näihin subjektiivisiin palveluihin tulisi ainakin sisällyttää omaishoidontuki ja kotipalvelu. Omaishoidontuelle tulisi tehdä koko Suomen kattavat luokitukset ja selkeät ja yhtenäiset tuen määrät. Tällä hetkellä kuntalaiset vertailevat toinen toisiensa tukia, koska eri kunnilla on eri käytännöt tuen määrityksistä ja määristä. Selkeyttä kaivattaisiin ja varmuutta tuesta.

Vainion tekstissä mainitaan myös palveluiden tarvekartoitus. Hieno idea, mutta yleensä asia jää vain kartoitukseksi ja palvelut hyvin vähäisiksi. Samanlaisia hienoja poliittisia päätöksiä on ennenkin tehty. Asia on hyvä, mutta toteutus huono. Omassa kaupungissani on tehty useita vastaavia hyviä poliittisia päätöksiä, kuten lapsipoliittinen ohjelma, vammaispoliittinen ohjelma ja kohta valmistuva vanhuspoliittinen ohjelma. Kaikissa ohjelmissa paljon hyviä ideoita ja aatoksia miten palveluita tulisi kehittää, mutta käytännössä mitään ei tehdä.

Ei kommentteja: