Kirjoitukseni kaarina-lehdessä 13. elokuuta.
Miksi Kaarina ei voisi olla Reilun kaupan kaupunki?
Maailmalla on jo satoja Reilun kaupan kaupunkeja . Suomessa myönnettiin ensimmäinen Reilun kaupan kaupunki arvonimi Tampereelle. Myös useilla paikkakunnilla Reilun kaupan kaupunki -kampanja on käynnistynyt esimerkiksi Turussa kampanja käy vauhdilla. Miksi siis ei myös Kaarinassa?
Valtuustoaloite asiasta on kylläkin tehty jo 23.1.2006. Mitään kovin konkreettista aloitteen seurauksena ei syntynyt. Valtuusto nauttii lähes ainoana Reilun kaupan kahvia kokouksissaan. Perusteluna vähäiseen käytön leviämiseen on ollut tuotteiden kallis hinta. Raaka-ainekustannukset nousevat kahvissa 9 senttiä/annos ja teessä 4 senttiä/annos. Kaarinan kaupungissa nautitaan vuosittain noin 22 000 annosta kahvia ja teetä eli kustannusten nousu vuositasolla olisi noin 1800 euroa.
Tässä tapauksessa hinnalla ei mielestäni ole suurta merkitystä, jos ajatellaan vaakakupin toista puolta eli Reilun kaupan periaatteita. Kaarina tulisikin olla valmis kantamaan vastuuta hankintojensa globaaleista vaikutuksista. Reilu kauppa takaa oikeudenmukaisen ja riittävän korvauksen kehitysmaiden pienviljelijöille ja työntekijöille. Tuotannossa on noudatettava kansainvälisiä ihmis- ja työelämän oikeuksia. Osa lisätuloista käytetään yhteisön elinolojen parantamiseen kuten koulujen ja terveyskeskusten rakentamiseen, eikä ympäristönäkökohtia jätetä huomiotta tuotannossa.
Kaarinan tulisi Reilun kaupan kaupungin arvonimen saadakseen siirtyä käyttämään Reilun kaupan tuotteita yhdessä kaupungin kahviloiden, ravintoloiden, seurakuntien, yhdistysten ja työpaikkojen kanssa. Tärkeätä on muistaa, että arvonimi on kannanotto kestävän kehityksen puolesta.
Mikko Vuori
Littoisten Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n puheenjohtaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti